2024屆北師大版高三一輪總復習英語課時作業6

課時作業(六) 必修1 Unit 3 Celebration
?、?完形填空
(2024·湖北省孝感市第一次統考)
After the earthquake hit northeast Japan on March 11,2011,many touching stories that I saw with my own eyes happened around me.
I had to walk home since all the__1__had stopped after the quake.On my way home I__2__an old Japanese lady at the bakery shop who was giving out free bread,which made my heart__3__.A middle-aged Japanese man was holding a sign that said,“Please use our__4__.”He was__5__his house for people to go to the restroom.
My friend wanted to__6__others.He stood in the cold with a sign “If you are okay with a motorcycle,I will__7__you to your house.” And then I saw him take one gentleman home,all the way to a faraway place!
Then the next day I drove to__8__my car with gas.There was a__9__of gas now and many gasoline stations were either closed or had very__10__lines.I got__11__,since I was behind 15 cars.Finally,when it was my__12__,the man smiled and said,“__13__this situation,we are only giving $30 worth gas per person.Is that alright?”“ Of course,I’m just glad that we are all able to__14__,” I said.His smile gave me so much__15__.
I saw a man at the evacuation (疏散) center__16__when people brought food to him.It was the first time in three days that food had been brought to their center.However,after he wiped the tears,his next__17__surprised me.“I am very__18__that we are provided with food.But people in the city next to us haven’t__19__any food at all.Please go to that center as well.” And when hearing that,I realized there is a bright future on the other side of this__20__.
1.A.trafficB.rescue
C.communication
D.business
2.A.missed
B.caught
C.noticed
D.heard
3.A.hungry
B.soft
C.broken
D.warm
4.A.toilet
B.hotel
C.hospital
D.house
5.A.advertising
B.opening
C.repairing
D.decorating
6.A.encourage
B.save
C.charge
D.assist
7.A.drive
B.follow
C.lead
D.send
8.A.start
B.fill
C.check
D.wash
9.A.plenty
B.lack
C.variety
D.diversity
10.A.direct
B.straight
C.long
D.short
11.A.worried
B.lucky
C.excited
D.annoyed
12.A.time
B.turn
C.duty
D.decision
13.A.Apart from
B.Together with
C.Because of
D.Instead of
14.A.share
B.offer
C.tolerate
D.transform
15.A.comfort
B.pleasure
C.trouble
D.entertainment
16.A.waiting
B.grabbing
C.sleeping
D.crying
17.A.promises
B.roles
C.actions
D.remarks
18.A.upset
B.grateful
C.surprised
D.proud
19.A.bought
B.supplied
C.prepared
D.received
20.A.city
B.center
C.lesson
D.disaster
?、?閱讀理解
A
(2024· 泉州五校???
A man may usually be known by the books he reads as well as by the company he keeps.One should always live in the best company,whether it is of books or of men.
A good book may be among the best of friends.It is the most patient and cheerful of companions.It always receives us with the same kindness,amusing and instructing us in youth,and comforting us in age.
Men often discover their similarity to each other by the common love they have for a book just as two people sometimes discover a friend by the admiration which both entertain for a third.There is an old proverb,“Love me,love my dog.” But there is more wisdom in this:“Love me,love my book.” The book is a truer and higher bond (紐帶) of union.Men can think,feel,and sympathize with each other through their favorite author.They_live_in_him_together,and_he_in_them.
A good book is often the best container of a life preserving the best that life could think out,for the world of a man’s life is,for the most part,the world of his thoughts.Thus the best books are treasures of good words and the golden thoughts,which become our steady companions and comforters.
Books are by far the most lasting products of human effort.Temples and statues decay (腐朽),but good books survive.Time is of no account with great thoughts,which are as fresh today as when they first passed through their author’s minds ages ago.
The great and good do not die,even in this world.Preserved in books,their spirits walked abroad.The book is a living voice.It is an intellect (智者) to which one still listens.
1.The writer introduces the topic of the passage by________.
A.describing life experience of great writers
B.telling his own story of reading good books
C.presenting the best thoughts in good books
D.comparing good books to good friends in life
2.What does the underlined sentence in Paragraph 3 mean?
A.Readers feel sympathy for the author.
B.Readers live together with the author.
C.Readers and the author share the same feeling.
D.Readers are the author’s companions and comforters.
3.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.We can learn about the great and good through
books.
B.The most important part of a man’s life is his treasures.
C.Good books help as to know about their authors’ friends.
D.Books are often regarded as best containers in our life.
4.The passage mainly tells us that ________.
A.one should have some good friends
B.one should read as many books as possible
C.one should keep company with good books
D.books are the most lasting products of human effort
B
(2024·湖北武漢4月)
Talking plants might sound like characters in a fairy tale.But recent scientific studies have shown that plants communicate with each other and with other living things in a surprising number of ways.To understand them,scientists say,we just have to learn their language.Farmers are especially interested in what plants have to say.
“Plants are able to communicate with all sorts of organisms (有機體).They can communicate with giant bacteria,with other plants and with insects.They do this chemically,” said Cahill,an Ecology Professor of the University of Alberta in Canada.
Plant scientists are just beginning to understand this chemical “language”.Cahill says studies have shown,for example,that plants can evaluate conditions in their immediate environment and take appropriate actions.Plants have an ability,for example,to signal pain or discomfort caused by anything from temperature extremes to an insect attack.Jack Schultz,a professor of chemical ecology at the University of Missouri,says when a plant senses that it’s being eaten,it cannot walk away from trouble;on the contrary,it will release a chemical vapor that alerts other plants nearby.
“Their language is a chemical language,and it involves chemicals that move through the air that are easy to be changeable,and most of all are smells that we are familiar with,” Schultz explained.
“All plants responded to the attack by changing their chemistry to defend themselves,” Schultz recalled.“But we were quite surprised to find that nearby plants also changed their chemistry to defend themselves,even though they were not part of the experiment.”
Studies have also shown that plants under attack release pleasant chemicals.Those chemicals attract friendly insects that attack the pests eating the plant.
In the end,plants’ ability to communicate their needs—and our ability to understand them—could help farmers reduce the use of poisonous chemicals,cut operating costs and limit damage to the environment.
5.The recent scientific studies have shown that plants can________.
A.communicate with other living things in a chemical way
B.hardly react to any sudden change in temperature
C.use a very special chemical language which is familiar to us
D.respond to the attack by giving off poisonous chemicals
6.When being eaten by an insect,the plant will________.
A.walk away from trouble
B.change its chemistry to kill the insect
C.release a chemical vapor to “ask” other plants for help
D.give off nice chemicals to attract friendly insects killing the pest
7.The underlined word “alert” most probably means “________”.
A.warn
B.protect
C.threaten
D.allow
8.Which would be the best title for the passage? A.Communication between Plants
B.A Chemical “Language”
C.Plants Can Talk
D.How Plants Protect Themselves
答案:
課時作業(六)
.完形填空
語篇解讀: 2011年3月11日日本發生了地震。本文敘述了作者在震后親眼看到的感人故事,從中他感受到了人們的良好品質。1.解析: 地震之后,所有車輛都停運了,因此“我”只好走回家。四個選項只有traffic與walk home有關。
答案: A
2.解析: 在步行回家的路上,“我”注意到面包店門口有個日本老太太在向行人免費發放面包。這里用noticed表示“注意到”。A.錯過,B.抓住,D.聽說。
答案: C
3.解析: 與文章開頭的“touching stories”呼應,本題選D,表示在三月寒冷的天氣里,這幕情景溫暖了“我”的心。A.饑餓的,B.溫柔的,C.破碎的。
答案: D
4.解析: 下文說讓人們使用他家的廁所(restroom),因此選A。本題的關鍵是理解后面的“restroom”的含義。
答案: A
5.解析: 他打開自己的家門,允許人們使用他家的廁所。這里用opening表示“打開,開放”。A.做廣告,C.修理,D.裝飾。
答案: B
6.解析: “我”的一個朋友也想幫助別人,于是他站在寒風中,舉著個牌子。從語意的連貫判斷選D,表示“幫助”。
答案: D
7.解析: 牌子上寫著“假如你愿意坐摩托車,那么我愿意駕車送你回家”。這里用drive表示“開車送某人”。B.跟隨,C.領導,D.派遣,派送。
答案: A
8.解析: 從語意的連貫和搭配判斷選B“(使)充滿,注滿”。作者要去加油站給自己的車加油。
答案: B
9.解析: 由后面的“many gasoline stations were either closed...”判斷選B,此時,由于地震,汽油短缺。lack“缺乏”符合句意。
答案: B
10.解析: 此處是說,很多加油站要么關閉,要么排隊等待加油的隊伍很長。
答案: C
11.解析: 汽油短缺,而且在“我”前面有15輛車,因此“我”擔心自己加不上油。
答案: A
12.解析: 最后終于輪到“我”了。it was my turn“輪到我了”。
答案: B
13.解析: 此處強調原因,因此選C。因為眼下這個局面(等待加油的車太多),我們限量供應汽油。
答案: C
14.解析: 加油站的油不多,只能夠限量供應,大家來分享這有限的油,這樣挺好的。從語境和句意的連貫判斷選A“分享”。答案: A
15.解析: 加油站工作人員的微笑使“我”很欣慰。comfort安慰。
答案: A
16.解析: 下文說“他擦掉淚水”,由此判斷選D。在這個疏散中心,當人們給這個人送來食物的時候,他感激得哭了。
答案: D
17.解析: A.許諾,B.角色,C.行動,D.話語。此處指他接下來的一番話使“我”感到詫異,因此選D。
答案: D
18.解析: 人們給他送來食物,這個人此時內心充滿感激之情。
答案: B
19.解析: 我們旁邊那個城市的人們還沒有得到過食物。因此選D,表示“得到,收到”。
答案: D
20.解析: 在這場災難中,從這些人身上,“我”看到的是光明的未來。這里選D,指這次地震。
答案: D
.閱讀理解
語篇解讀: 本文是一篇優美的散文。一本好書就是最好的朋友。好書是金玉良言和崇高思想的寶庫。
1.解析: 寫作手法題。根據第一段內容和第二段第一句可知D項正確。
答案: D
2.解析: 句意理解題。根據“Men can think,feel,and sympathize with each other through their favorite author.”可知,畫線句子的意思是人們與自己喜歡的作家有著相同的感受,故C項正確。
答案: C
3.解析: 推理判斷題。根據最后一段內容可推知,A項正確。其他選項均與文章內容不符。答案: A
4.解析: 主旨大意題。全文圍繞書是人類的朋友展開描寫,說明一個人應該和好書相伴,故C項正確。
答案: C
語篇解讀: 本文是一篇科普類文章,主要講述了“植物的特殊語言”及其功能,以及這種特殊語言對農業生產可能產生的指導意義。
5.解析: 細節理解題。根據文章第二段中的“Plants are able to communicate with all sorts of organisms (有機體)...They do this chemically.”可知,植物能夠與其他生物通過化學方式進行交流。
答案: A
6.解析: 細節理解題。根據文章第三段中的“when a plant senses that it’s being eaten...on the contrary,it will release a chemical vapor...”以及文章倒數第二段中的“Those chemicals attract friendly insects that attack the pests eating the plant.”可知,當植物被昆蟲吞食的時候,植物會釋放一種化學蒸汽,這種化學蒸汽能夠吸引有益的昆蟲來襲擊害蟲。
答案: D
7.解析: 詞義猜測題。根據上下文語境可知,植物在遭受攻擊時會釋放一種化學物質,這種化學物質有兩種功能,一是警示危險的存在,二是發出求助信息。由此可知,此處的alert應該意為“警示,警惕”,即warn。
答案: A
8.解析: 主旨大意題。通讀全文可知,文章主要講述了“植物的特殊語言”及其功能。C項既能概括文章的主題又生動風趣,尤其是talk一詞充滿了擬人化的幽默感。
答案: C